Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft bekend gemaakt dat Google een groot datacenter gaat bouwen in Eemshaven, in de provincie Groningen. De reden waarom Google voor deze locatie kiest, is het feit dat hier een groot internetknooppunt ligt. Elf van de vijftien internetkabels tussen De V.S. en Europa komen hier namelijk aan land. Daarnaast heeft Google al een kleiner datacenter in Eemshaven. De datacenters zijn onder andere nodig om aan de opslageisen van populaire cloud voorzieningen te kunnen voldoen.

Nieuw datacenter nodig voor cloud computing

Internet wordt steeds sneller, wat ervoor zorgt dat gebruikers steeds makkelijker grote bestanden kunnen uploaden naar diverse internetdiensten. Hierbij kan gedacht worden aan YouTube-filmpjes, vakantiefoto’s en bedrijfsgegevens. Dankzij deze ontwikkeling is er een grote behoefte aan opslagcapaciteit voor cloud toepassingen. Om aan deze behoefte te kunnen voldoen moeten er constant nieuwe datacenters gebouwd worden. Een datacenter staat vol met servers waarop data kan worden opgeslagen. Deze datacenters zijn voorzien van diverse voorzieningen zoals klimaatbeheersing, back-up stroomvoorziening en strenge bewaking. Hierbij is alles erop gericht om gebruikers te kunnen voorzien van maximale up-time.

Eemshaven: internetknooppunt van Europa

Het datacenter van Google moet begin 2016 in gebruik worden genomen. De redenen om specifiek voor Groningen te kiezen zijn divers. Zo heeft Eemshaven een uitstekende glasvezelverbinding met de rest van Europa én met de Verenigde Staten. Daarnaast beschikt het gebied over een aantal energiecentrales, waardoor de continue levering van voldoende energie gewaarborgd blijft. Hierdoor is het goed mogelijk dat uw YouTube-filmpjes, Gmail-mails of Google Apps-bestanden in de toekomst in Groningen worden opgeslagen.

Javelin ICT cloud computing oplossingen

Veel bedrijven kampen met grote hoeveelheden data die opgeslagen moeten worden. Een groot deel is daarom al overgestapt op werken in de cloud. Javelin ICT ondersteunt regelmatig bedrijven uit het MKB die de overstap naar een veilige (private) cloud omgeving willen maken. Wij maken daarbij gebruik van lokale Nederlandse datacenters, waarop uw data veilig wordt opgeslagen. Wilt u ook de overstap naar de cloud maken? Neem dan gerust contact met ons op en informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.