De Tweede Kamer heeft afgelopen dinsdag een motie aangenomen die stelt dat Brainport Eindhoven dezelfde status moet krijgen als de luchthaven Schiphol en de haven van Rotterdam. Deze motie was ingediend door het CDA en gebaseerd op een advies van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur. In een rapport werd het advies gegeven om af te stappen van de focus op traditionele mainports en vooral ook te kijken naar nieuwe regio’s zoals Brainport Eindhoven en de Amsterdam Internet Exchange.

Gevolgen voor Eindhoven nog onduidelijk

De gevolgen van het predicaat mainport voor Eindhoven zijn echter nog niet duidelijk. Volgens de verantwoordelijke ministers betekent het bijvoorbeeld niet automatisch dat er nu meer geld naar de regio gaat. Het huidige mainportbeleid hekelt belangrijke spelers uit de regio Eindhoven. Zo stelt de CEO van ASML dat de toegevoegde waarde van het bedrijf groter is dan die van de gehele Tweede Maasvlakte, maar dat de aandacht van het Rijk niet navenant is. Zo is er in de Randstad bijvoorbeeld veel meer geld per inwoner beschikbaar voor voorzieningen dan in de regio Eindhoven.

Mainports belangrijk voor Nederlandse economie

Een mainport wordt gezien als een belangrijke factor voor de Nederlandse economie, die ervoor zorgt dat Nederland aantrekkelijk is als vestigingsgebied voor bedrijven. Met de digitalisering van de economie, zijn er regio’s zoals Brainport Eindhoven en de Amsterdam Internet Exchange die sneller groeien dan de twee traditionele mainports. Wil Nederland concurrerend blijven, dan zullen deze regio’s voldoende aandacht van de Nederlandse regering moeten krijgen. Met de erkenning van Brainport Eindhoven als mainport is hiermee een begin gemaakt.

Meer over Eindhoven en mainports

Javelin ICT gevestigd in het hart van slimme regio

Dankzij onze vestiging in Eindhoven, zijn wij onderdeel van een van de slimste regio’s van Europa. Dit geeft ons de inspiratie om op innovatieve wijze toegevoegde waarde te leveren met behulp van slimme ICT-oplossingen. Onze ICT-professionals werken dagelijks aan innovatieve ICT-projecten voor uiteenlopende klanten. Zij leveren bijvoorbeeld toegevoegde waarde op het gebied van ICT-beheer, cloud computing en VoIP-telefonie. Benieuwd hoe wij u kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Meer interessant ICT-nieuws lezen? Volg ons op Facebook!