Er gebeurd veel in de automatisering in de zorg. Met name het Elektronisch Verpleegkundig Dossier (EVD) is een ontwikkeling die voor verpleegkundigen veel impact heeft. Alhoewel uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de verpleegkundigen tijd bespaard door gebruik van dergelijke systemen (40%), geeft ook een groot deel aan dat het EVD-gebruik juist meer tijd kost (30%) en het systeem voor verbetering vatbaar is. Het probleem lijkt te liggen in de beperkte mate waarin verpleegkundigen worden betrokken bij de ontwikkeling van EVD-systemen.

Automatisering in de zorg

Dit komt naar voren uit onderzoek van V&VN Verpleegkundige en Zorginformatica (VZI). Het onderzoek oordeelt dat verpleegkundigen te vaak slechts geconfronteerd worden met automatisering in plaats van actieve betrokkenheid bij het opstellen, selecteren en onderhouden van Elektronisch Verpleegkundig Dossiers (EVD’s). Het is dus zaak, zo stelt het V&VN VZI, dat zorg-automatisering beter in lijn wordt gebracht met de eisen van de verpleegkundigen op de werkvloer, een realisatie die ook binnen het bedrijfsleven steeds gangbaarder wordt.

Benieuwd naar praktijkervaring van Javelin in de ICT sector? Lees dan eens onze Da Vinci Kliniek-klantcase. Geïnteresseerd in doorpraten over relevantie voor uw specifieke organisatie, neem dan gerust eens contact op met een van onze ICT-experts!