Het securitybewustzijn in het Nederlandse bedrijfsleven is ondermaats. Het probleem is dat organisaties vaak de dreiging van mogelijke cybercriminaliteit niet serieus nemen. Een deel van de verantwoordelijkheid ligt bij de werkgevers. Zij kunnen namelijk dit securitybewustzijn stimuleren via bijvoorbeeld trainingen.

Rapport ‘Veilig Online 2020’

Dat Nederland zich relatief weinig zorgen maakt over de digitale veiligheid binnen de organisatie, is gebleken uit het rapport ‘Veilig Online 2020’. Dit rapport werd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken uitgevoerd onder 1022 Nederlanders. Het doel van dit onderzoek was inzicht krijgen in de houding en het gedrag van medewerkers en ICT-verantwoordelijken met betrekking tot online veiligheid.

Werknemers overschatten zichzelf

Werknemers schatten de kans dat ze slachtoffer worden van cybercrime erg laag in. Twee derde van de ondervraagden denkt namelijk redelijk tot zeer goed op de hoogte te zijn van online veiligheid. Daarnaast geeft 87 procent zichzelf een ‘goede voldoende’ als ze hun eigen online gedrag moeten beoordelen. Maar deze zelfkennis is niet helemaal terecht. Uit het onderzoek is namelijk tevens gebleken dat werknemers de zwakste schakel zijn tijdens een cyberaanval op een organisatie.

Trainingen voor vergroten securitybewustzijn

Trainingen zijn een zeer effectief instrument om het securitybewustzijn binnen de organisatie te vergroten. Uit het onderzoek blijkt dat achttien procent van de Nederlandse organisaties hun medewerkers helemaal niet trainen om cyberaanvallen te herkennen. Tevens belangrijk hierbij is dat deze trainingen op continue basis worden gegeven. Op deze manier wordt de kans dat een medewerker op een schadelijke link klikt maar liefst vijf keer kleiner dan bij een ongetrainde medewerker.

Javelin ICT ondersteunt u met cybersecurity

Heeft u liever een permanente oplossing voor uw cybersecurity? Dan helpt Javelin ICT u hier graag bij. Onze ICT-professionals vertellen u graag over de mogelijkheden die wij te bieden hebben op vlak van cybersecurity. U kunt altijd bij ons terecht voor al uw vragen omtrent de online veiligheid van uw organisatie. Met onze hulp zijn u en uw medewerkers voorbereid op mogelijke cyberaanvallen en komt u niet meer voor moeilijke situaties te staan. Neem vrijblijvend contact met ons op via het online contactformulier of via het telefoonnummer 040 – 850 3000.