Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), blijkt dat investeringen in ICT in de periode tussen 2001 en 2015 een enorme vlucht hebben genomen. In 2015 werd in vergelijking met 2001 door Nederlandse bedrijven bijvoorbeeld twee keer zoveel geld in hardware gestoken en 80 procent meer geld geïnvesteerd in software. Deze resultaten maken onderdeel uit van een onderzoek naar de effecten van digitalisering binnen het Nederlandse bedrijfsleven. Lees hieronder de bevindingen.

‘ICT verhoogt productiviteit van bedrijven’

Het onderzoek legt grote verschillen tussen sectoren bloot. Zo maakt de financiële sector bijvoorbeeld veel gebruik van ICT om te besparen op arbeidskosten en ook binnen de mediasector en bij fabrikanten van elektronische apparatuur wordt veel geïnvesteerd in ICT. Bedrijven die zich bezighouden met het winnen van delfstoffen en bedrijven binnen de agrarische sector investeren daarentegen relatief weinig in ICT.

Bij bedrijven waar de kosten van ICT meer dan 3 procent van de bedrijfskosten uitmaken, groeide de productiviteit in de periode 2001 – 2015 gemiddeld met 21,3 procent. Terwijl bedrijven die minder in ICT investeerden hun productiviteit gemiddeld slechts met 6,5 procent toe zagen nemen. ICT is dus binnen veel sectoren een uitstekend middel om de productiviteit te verhogen.

De invloed van ICT op werkgelegenheid

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat het gebruik van ICT ervoor zorgt dat werkgelegenheid verschuift van sectoren die intensief gebruik gaan maken van ICT naar sectoren die minder in ICT investeren. Zo steeg de werkgelegenheid binnen sectoren die relatief weinig in ICT investeren met 5,6 procent, terwijl de werkgelegenheid bij sectoren die relatief veel in ICT investeren daalde met 1,3 procent.

In de ICT-sector zelf, goed voor 3 procent van de totale werkgelegenheid, steeg de werkgelegenheid met 6,8 procent. De productiviteit nam hier toe met 61 procent. Dit is het resultaat van de toenemende vraag naar innovatieve ICT-oplossingen.

Meer over digitalisering

Investeer in uw toekomst met Javelin ICT

Javelin ICT is uw partner als het om digitalisering gaat. Onze ICT-professionals werken dagelijks met de meest innovatieve ICT-oplossingen. Hierdoor kunnen wij u uitstekend adviseren met betrekking tot ICT-oplossingen die uw bedrijfsvoering optimaal zullen ondersteunen. Wij kunnen deze oplossingen tevens voor u implementeren en onderhouden. Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer interessant ICT-nieuws lezen? Volg ons op Facebook!