Het aantal banen in de ICT zal in 2020 weer harder toenemen dan afgelopen jaar. Naar verwachting van het ROA (Researchinstituut voor Onderwijs en Arbeidskracht) komen er tot 2024 bijna 30.000 banen bij in de ICT, terwijl het tekort aan ICT’ers nog steeds aanhoudt.

Banengroei in Nederland

Het tempo van het aantal nieuwe banen op de arbeidsmarkt ligt de komende jaren lager dan afgelopen jaren. Dit heeft voornamelijk te maken met het afvlakken van de Nederlandse economische groei. Desondanks komen er in veel sectoren nieuwe banen bij, maar daar is de groei toch minder groot dan het aanbod in de Informatie- en communicatiebranche, waar de ICT-sector onder valt.

Verwacht wordt dat er in de komende zes jaar meer dan twee miljoen vacatures geplaatst zullen worden. Hiervan zijn zo’n 1,6 miljoen banen functies ter vervanging van pensionerende medewerkers, medewerkers die voor zorgtaken kiezen of medewerkers die een overstap maken naar een nieuwe baan. In de meeste branches is er voldoende aanbod om de vacatures te kunnen vervullen, maar dit geldt helaas niet voor de ICT-sector.

Vraag naar ICT’ers

Het aantal banen groeit in Nederland gemiddeld met 0,9 procent. Voor banen in de ICT ligt het gemiddelde 0,4 procent hoger. Dit is een relatief hoge vraag naar arbeidskrachten, terwijl het aanbod ICT’ers hier niet aan kan voldoen. De vraag naar medewerkers in de ICT zit vooral in functies op HBO- en universitair niveau. De kans op een baan voor ICT’ers met een opleiding op MBO 2-, 3- of 4-niveau is dan ook matig tot redelijk.

De huidige jongeren in Nederland hebben over het algemeen gek genoeg weinig interesse in ICT-beroepen. Doordat ze weinig in aanraking komen met ICT-onderwerpen en ICT’ers, ontstaat vaak een verkeerd beeld van de mogelijkheden en het soort werk van ICT’ers. Onderwijzers, beleidsmakers en werkgevers spelen dus de komende jaren een belangrijke rol in het enthousiasmeren van jongeren voor de ICT-sector.

Javelin ICT als uw ICT-specialist

Javelin ICT biedt haar klanten maatwerk op ICT-gebied. Wij zijn onder andere gespecialiseerd in systeem- en netwerkbeheer, telefonieoplossingen en het ontwerpen, verzorgen en onderhouden van moderne ICT-oplossingen. Ter uitbreiding van ons team zijn wij bij Javelin ICT ook regelmatig op zoek naar nieuwe medewerkers zoals systeembeheerders en servicedesk medewerkers. Interesse in een baan in de ICT? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op en houdt onze vacatures in de gaten!