Volgens onderzoeksbureau Gartner zal een bedrijfsbeleid zonder cloud tegen het jaar 2020 bijna niet meer voorkomen. Dit komt vooral omdat softwaregebruik via de cloud enorm populair is en dit binnen afzienbare tijd de standaardvorm van softwaregebruik zal worden. Zelfs al streven bedrijven naar een beleid waarin het gebruik van de cloud niet voorkomt, vaak kunnen zij niet voorkomen dat medewerkers uiteindelijk toch naar cloud-oplossingen grijpen. Een bedrijfsbeleid zonder cloud is volgens Gartner straks net zo zeldzaam als een bedrijfsbeleid zonder internet.

Omslagpunt cloudgebruik in 2020

Gartner verwacht dat er rond het jaar 2020 een omslagpunt zal zijn waarbij er voor het eerst meer capaciteit vanuit de cloud wordt gebruikt dan dat er wereldwijd beschikbaar is binnen de datacenters van bedrijven zelf. Hierdoor zal er tegen die tijd naar verwachting meer worden verdiend met het aanbieden van cloudplatformen, dan met de verkoop van servers. Toch zullen er altijd bedrijven zijn die de cloud niet geschikt vinden voor (een gedeelte van) hun bedrijfsprocessen. Daarom zal de hybride cloud, waarbij zowel gebruik wordt gemaakt van een private- als een public deel, waarschijnlijk het populairst worden.

Verwachtingen ICT-bestedingen

Voor dit jaar is de verwachting dat de mondiale ICT-bestedingen gelijk blijven aan die van vorige jaar. Gartner voorziet een jaar vol veranderingen, waarbij bedrijven continu op zoek zijn naar manieren om op hun uitgaven aan ICT te besparen. Doordat traditionele ICT-processen naar de cloud verschuiven, wordt een groei in de uitgaven aan datacenters en ICT-dienstverlening voorzien. Aan devices zoals pc’s, laptops en tablets wordt naar verwachting juist minder uitgegeven. Dit komt vooral omdat opkomende markten minder hard groeien en omdat de upgrade van oudere pc-systemen heeft gezorgd voor het uitstellen van investeringen in nieuwe systemen.

Meer over cloud computing

Javelin ICT: uw persoonlijke ICT-expert

Javelin ICT is al jaren dé betrouwbare ICT-partner voor MKB’ers uit Eindhoven en omgeving. Onze ICT-professionals houden zich op dagelijkse basis bezig met het geven van advies met betrekking tot ICT-oplossingen en met de implementatie en het onderhoud van ICT-oplossingen. Door uw ICT-beheer bij Javelin ICT onder te brengen, kunt u zich zorgeloos bezighouden met uw corebusiness, terwijl uw ICT-beheer onze corebusiness is. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met een van onze ICT-expert.

Meer interessant ICT-nieuws lezen? Volg ons op Facebook!