Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat bijna acht procent van de Nederlanders van twaalf jaar en ouder geen gebruikmaakt van internet. Het gaat hierbij vooral om mensen van 75 jaar en ouder, waarbij het in deze groep vaker om vrouwen en lager opgeleiden gaat. In vergelijking met hetzelfde onderzoek in 2012 is het aantal mensen dat geen gebruikmaakt van internet wel afgenomen, toen maakte tien procent van de Nederlanders van twaalf jaar en ouder nooit gebruik van internet.

Ook 75 plussers vaker online

Bij het onderzoek uit 2012 bleek dat tweederde van alle 75 plussers geen gebruikmaakte van internet, terwijl dit aandeel in 2015 is geslonken tot de helft van alle 75 plussers. Deze afname is vooral te danken aan Nederlanders die al internet gebruikten voordat zij de leeftijd van 75 jaar passeerden. Bij de 75 plussers die geen internet gebruiken gaat het in 70 procent van de gevallen om vrouwen. Opvallend feit is dat 40 procent van de Nederlanders die nooit online zijn, thuis wel toegang heeft tot internet. Aan de andere kant is er een groep van 870.000 personen in Nederland die thuis geen toegang heeft tot internet. Een klein gedeelte van deze groep internet wel buitenshuis.

Toename breedbandverbindingen

Inmiddels hebben steeds meer Nederlanders toegang tot een snelle internetverbinding. Zo is het aantal woningen dat is aangesloten op een glasvezelverbinding in 2015 toegenomen met 200.000, waardoor het totaal nu op 2.5 miljoen ligt. Echter, lang niet alle aangesloten huishoudens maken gebruik van deze verbinding. Het aantal huishoudens wat gebruikmaakt van glasvezel ligt namelijk nog rond de 1 miljoen. Inmiddels hebben 7.2 miljoen Nederlanders toegang tot een breedbandverbinding met een minimale downloadsnelheid die hoger ligt dan 256 kbit/s. De verwachting is dat dit aantal in 2016 met tweeënhalf procent zal toenemen.

Snelle ICT-infrastructuur steeds belangrijker

Voor veel mensen is het internet niet meer weg te denken uit hun leven. Ook veel bedrijven vertrouwen voor hun dagelijkse bedrijfsvoering op internetdiensten. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak gebeld via internet en werken veel bedrijven tegenwoordig met online werkplekken. Een betrouwbare, veilige en snelle verbinding is daarbij essentieel. De professionals van Javelin ICT kunnen u helpen bij de realisatie van een ICT-infrastructuur die uw bedrijfsvoering optimaal ondersteunt. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.

Meer interessant ICT-nieuws lezen? Volg ons op Facebook!