Cloud computing, werken in de cloud, cloud ict, werken 2.0; allemaal termen voor dé nieuwe manier van werken. Maar minder nieuw dan dat u denkt, want waarschijnlijk doet u het al. Javelin biedt haar klanten een online werkomgeving aan die voldoet aan de hoogste veiligheidseisen en altijd up-to-date is wat betreft software-updates en anti-virus.

Voordelen van cloud computing

Maakt u gebruik van WeTransfer of Dropbox om bestanden uit te wisselen met collega’s? Of leest u uw e-mail via webmail? Dan maakt u al gebruik van cloud computing. Wilt u graag altijd en overal bij uw documenten en data kunnen? Dan kunt u ervoor kiezen om te werken in de cloud. Hierbij worden uw bestanden niet lokaal opgeslagen op een computersysteem, maar worden alle gegevens op een server in een datacenter bewaard. Hierdoor is het dus mogelijk om vanaf iedere gewenste plek waar u over internet beschikt, uw data te beheren en online toepassingen te gebruiken.

Met cloud computing bespaart u niet alleen kosten, het levert ook nog eens gebruiksgemak op. Dit komt onder andere doordat u geen eigen hard- en software nodig hebt, omdat de leverancier van de clouddienst dit voor u verzorgt. Daarnaast betaalt u voor wat u ook daadwerkelijk gebruikt, vaak gaat dit op abonnementsbasis. U werkt onafhankelijk van apparaat en locatie. U heeft alleen een internetverbinding nodig en u kunt op ieder gewenst apparaat en vanaf ieder gewenste locatie bij uw bestanden. Cloud computing is te gebruiken voor één werkplek, maar ook voor duizend werkplekken.

Er zijn drie ‘soorten’ cloud computing (met verschillen in niveau van flexibiliteit voor de gebruiker):

  • Infrastructure as a Service (IaaS)
  • Platform as a Service (PaaS)
  • Software as a Service (SaaS)

Infrastructure as a Service

Infrastructure as a Service (IaaS) is het afnemen van o.a. CPU, geheugen, opslag en netwerk bij een leverancier. Javelin ICT zorgt voor een optimale up-time van het systeem, maakt automatisch backups en beheert de toegang tot de servers. Dit wordt ook wel Cloud Hosting genoemd; de eigen applicatiebeheerders/IT-afdeling heeft hierbij een hoge mate van flexibiliteit m.b.t. de capaciteit en inrichting van de serverruimte.

Platform as a Service

Bij Platform as a Service (PaaS) kunt u denken aan diensten waarmee uw infrastructuur verder kunt inrichten. Bijvoorbeeld het regelen van toegangsbeheer, identiteitenbeheer en portaalfunctionaliteiten. Hierin werkt Javelin ICT onder andere samen met SafeNet, de leverancier van Aladdin, toonaangevend op het gebied van softwarebeveiliging.

Software as a Service

Bij Software as a Service (SaaS) schaft u de software niet zelf aan maar betaalt u slechts voor het gebruik ervan. Javelin ICT is onder meer dealer van Google Apps en Microsoft 365. Wanneer u gebruik maakt van SaaS hoeft u niet te investeren in de aanschaf van de software en de daarvoor noodzakelijke hardware ook hebt u geen omkijken naar de installatie, het maken van backups, rechtenbeheer of updates. Daar zorgen wij voor.

Wat kan Javelin voor u betekenen?

Javelin levert Infrastructure as a Service (IaaS) en Software as a Service (SaaS) oplossingen in de vorm van server hosting en Online werkplekken en biedt klanten ondersteuning bij transformatieprocessen van een traditionele naar een online omgeving.